The website is now available in English language as well! Just click the English flag on the top right to access it.  

 

A weboldal már angol nyelven is elérhető! A váltáshoz kattintson az angol zászló ikonra a jobb felső sarokban.  

 

Ne ijedj meg Kedves Látogatóm!

 

Legyél egészen fiatal, netán tizennégy éves; legyél idősebb akár túl a hetvenen –; a zene szeretete, hallgatása, megértése nincs korhoz, feltételekhez, végzettséghez kötve.

Az elemzések igen részletesek, melyre kezdetben van szükség; cél a megértés. A megértés, mely minden kommunikáció legfőbb célja. Megértés mindazok részére, 

Ø     akik nem zeneértők,

Ø     akik soha nem játszottak hangszeren,

Ø     akik nem ismerik a kottát,

   

s nincs idejük, lehetőségük egy-egy Beethoven szimfónia megismerésére, nem rendelkeznek a szükséges ismeretekkel; mégis, legalább alapvető szinten, szeretnének többet tudni a komoly zenéről, jelen esetben a Beethoven- szimfóniákról.

Fontosnak tartottam, hogy zenei alapismeretek is szerepeljenek a web-oldalon, természetesen azonnal meghallgatható példákkal illusztrálva.  A szimfóniákat bemutató szöveges dokumentumokban a fontos témák szintén azonnal meghallgatók; a formatan is zenei példákkal ellátott. 

  

Beethovenről az elmúlt kétszáz esztendőben már mindent megírtak. Egy könyvtár telne meg, amit műveiről a zenetudósok, a zeneesztéták, a zenetörténészek stb. írtak. Lehet-e újat mondani? Igen! De ez nem az én feladatom.

 

Én arra vállalkozom, hogy a Beethoven-szimfóniák elemzését, megértését, üzenetét tolmácsoljam, természetesen számítógép segítségével, hasznosítva az informatika, a szemiotika és a strukturalizmus szeleteit.  

 

Úgy tartják, hogy a zeneművészet a legmagasabb rendű művészet. Nem lehet gyorsan birtokba venni, mert napjainkban mindent gyorsan akarunk elérni, megszerezni, birtokolni. Az itt szereplő szöveges és zenei anyag türelmes munkát, tanulmányozást igényel, s nemcsak remélem, hiszem, hogy megéri a fáradtságot.

 

Egy ókori költő mondatával bátorítalak:

 

„Nincs az ember előtt nehéz!”  Horatius

 

Kovácsy Gyula

zenekedvelő